Lasagne

Mine unger er vokst opp med kjappe løsninger når det gjelder mat. Halvfabrikater var godt å ha i en travel hverdag med både meg og mannen min i full jobb, og unger med masse fritidsaktiviteter. Toro var min beste venn, og den eneste lasagnen ungene mine kjente til var Toro sin.

Da diettbegrensningene begynte å gjøre seg gjeldende var jo ikke Toro sin lasagne noe alternativ, og jeg bestemte meg for å lage lasagne fra bunnen av. Jeg fant glutenfrie lasagne plater i butikken og googlet meg fram til en oppskrift. Skepsisen var stor fra resten av familien når maten kom på bordet. Det verken smakte eller så ut sånn som det pleide. Det gikk ned, men de ville jo helst ha den varianten de vi pleide ha.

Tiden gikk og jeg justerte oppskriften min slik at den ble enda bedre. Men så fant jeg plutselig ut at Toro nå hadde en glutenfri variant. Siden det bare var gluten og hvetestivelse som var begrensningen på det tidspunktet, kjøpe jeg Toro sin glutenfrie variant, og erklærte at nå skulle de få Toro lasagne igjen, men da var responsen: «Kan du ikke heller lage den sånn du pleier». Jeg endte opp med å bruke pastaplatene fra Toro pakken i min hjemmelagde versjon. Siden den gang har diettbegrensningene endret seg flere ganger, og i en periode fikk jeg ikke tak i lasagneplater som kunne spises. Da kokte jeg annen pasta og brukte det i stedet. Utseende ble ikke likt, men smaken var like godt. Nå bruker jeg speltplater i min, og glutenfrie plater til dem som trenger det.

Ingredienser til kjøttsaus
400 g kjøttdeig
1 fedd hvitløk
1 løk
1 ss tørket oregano
1 boks hermetiske tomater (knuste)
litt salt og pepper
1 ts spisskummen

Ingredienser til ostesaus
40 g melkefritt margarin
40 g speltmel (for glutenfri variant 40 g kikertmel eller 30 g Jytte original)
3 dl plantemelk
Litt salt, pepper og muskatnøtt
200 g ost (Vi bruker hvit geitost, men kan du ikke ha melk i det hele tatt velger du vegansk ost)

I tillegg til dette trenger du 6 lasagneplater.
Serveres med salat.

Sjekk pakningen til lasagneplatene, og sett på steikeovnen etter instruksene på den. Deretter bruner du kjøttdeigen i en stekepanne med litt olje. Finhakk løk og hvitløk og ha det i pannen sammen med kjøttdeigen. Tilsett også oregano, og la det surre noen minutter, før du tilsetter resten av ingrediensene. La det hele småkoke mens du lage ostesausen.

Smelt margarinen og rør inn melet. Tilsett litt og litt plantemelk. La melken bli varm før du rører i det, da er det lettere å unngå klumper. Når all melken er rørt inn tilsetter du salt, pepper og muskatnøtt, og lar det småkoke noen minutter. Riv osten, og ha ca. halvparten i ostesausen.

Nå er det klart til å legges lagvis i en ildfast form. Start med kjøttsaus, så ostesaus og lasagneplater. Pass på at du får minst to lag med lasagneplater. Du avslutter med ostesaus, og topper det hele med det som er igjen av osten.

Sett forma midt i stekeovnen, og stek så lenge det står på pakken til platene at det skal steke. La gjerne lasagnen hvile noen minutter før den serveres.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *