Jeg bor sammen med en gjeng som elsker søt gjærbakst. Her må det bakes store porsjoner viss jeg skal være så heldig å få lagt litt i fryseren, slik at vi har noe å ta frem nå man får lyst på noe godt, men ikke orker å bake noe. Denne oppskriften gir ca. 30 boller (jeg pleier lage dobbel ;-)).
Siden jeg ikke spiser raffinert hvitt sukker bruker jeg honning i deigen, og kokosblomstsukker sammen med kanel og smør i svingene. Det fungerer veldig fint, smaken blir som den skal, og forer gjengen min med boller med litt bedre samvittighet.
Ingredienser
150 g margarin
5 dl plantemelk
1 pk tørrgjær
1/2 ts salt
2 ss honning
1 1/2 ts kardemomme
800 g sikta spelt
Smøremyk rapskokos (eller annet smør), kanel og kokosblomstsukker.
Litt plantemelk til pensling.
Smelt margarin, ha oppi melka og varm til det er fingervarmt.
Ha tørrgjær, salt, kardemomme og honning i en bakebolle og hell melkeblandingen over. Rør ut honningen før du har oppi spelt og rører/elter sammen det hele med en slikkepott. Elt til deigen er seig og slipper bollekanten. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men husk at når du baker med spelt må du kjøre kjøkkenmaskinen med lav hastighet, da glutenet i spelt blir ødelagt ved for hard behandling.
La deigen heves til dobbel størrelse under plast, dette tar ca 1 time.
Del så deigen i to, kjevle ut et rektangel og smør det med smøremyk rapskokos, strø over kanel og kokosblomstsukker. Rull sammen rektangelet til en pølse, og del i passe stykker. Legg dem på et bakebrett og klem dem litt flate. La dem heve under et klede i ca 30 minutter.
Pensle dem med plantemelk før du setter dem i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.
Jeg bruker samme deigen til vanlige boller.
Tips for langtidsheving
Ved langtidsheving bruker jeg 1 ts tørrgjær, og kald «melk». Lager deigen om kvelden, lar den stå et par timer på benken, før jeg setter den i kjøleskapet. Tar deigen ut av kjøleskapet en timer eller to før jeg har tenkt å bake den ut, og beregner minst en timer til etter heving. Ellers gjør jeg som beskrevet i oppskriften.