Det er flere fordeler med å langtidsheve gjærdeig. En av dem er at det føles så fort gjort å lage dem. Jeg blander sammen deigen kvelden før, så når jeg står opp er det bare å forme rundstykkene og legge dem på et bakebrett, la dem heve litt, og så steke dem. Så har jeg nystekte rundstykker til frokost.
Andre fordeler er at langtidshevingen gjør at rundstykkene blir mer magevennlige, antinæringsstoffer i kornet blir brutt ned og vi bruker mindre gjær.
Forrige gang jeg la ut oppskrift på rundstykker var de veldig grove. Denne oppskriften er finere, litt mer som Hattings Grove Rundstykker – i den grad jeg kan uttale meg om sammenligninger med «vanlig mat» – det er ca. 10 år siden jeg har spist det.
Ingredienser
125 g sammalt spelt
100 g speltflak
200 g sikta spelt
1 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
1/2 dl lunka vann
2 1/2 dl kaldt vann
Bland sammen det tørre i en bakebolle. Rør ut honningen i det lunka vannet. Ha honningblandingen og det kalde vannet over i bakebollen, og rør sammen deigen. Jeg pleier å bruke en slikkepott og elter med den til deigen blir seig og slipper kanten på bakebollen.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på kjøkkenbenken natten over (8 – 12 timer).
Neste morgen deles deigen opp i 8 emner. Noen ganger bruker jeg bare slikkepott, og legger de rett opp på bakebrettet, andre ganger heller jeg deigen på et melet bord, og former finere runde rundstykker. La dem heve på brettet under et klede i ca. en time (viss du har tid), mens du setter ovnen på 250 grader.
Temperaturen i ovnen senkes til 200 grader når du setter brettet med rundstykkene inn. Stekes i ca. 20 minutter.