Av og til er det krisestemning på kjøkkenet om morgenen, fordi mor i huset (altså meg) glemte å sjekke om vi har brød til frokosten. At jeg ikke spiser brød selv i ukedagene er iflg. resten av familien helt uvesentlig, som mor i huset skal man jo ha kontroll på alt.
Da er det godt å ha polarbrød liggende i fryseren. Har du brødrister kan de tines i den, har du ikke det er de spiseklar etter bare noe minutter i ovnen
Polarbrød kan brukes til det meste. Vi bruker det som vanlig brødmat, niste og tilbehør til supper og gryter. Som tilbehør til supper og gryter er det godt å smøre på melkefritt smør, drysse over litt pressa hvitløk og vegansk parmesanost, og varme dem et par minutter i ovnen på 200 grader.
De er også veldig greie å ha i veska når du skal på besøk, og er usikker på om du får servert brød du tåler.
Ingredienser
150 g havregryn, finmalt
500 g fullkornspelt
300 g sikta spelt
1/2 pose tørrgjær
1 ts salt
4 1/2 dl plantemelk
2 dl kokende vann
1 dl rapsolje
1 ts honning
Finmal havregrynene i en blender. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bland sammen de våte ingrediensene og rør ut honningen i dem før det hele helles over i bollen. Elt deigen godt sammen, slik at den slipper bollen. Jeg elter med slikkepott eller hendene, bruker du maskin må du huske å bruke laveste hastighet, da spelt må behandles forsiktig.
Hev deigen under plast/klede i ca. 1 time.
Ta deigen ut av bollen og over på et melet bord. Del deigen i 16 emner og trill boller av dem, ta mel på hendene og klem bollene flate på stekebrettet. Lag hull i dem med en pinne. Etterhev i 20 – 30 minutter.
Stekes på 225 grader i 9 – 10 minutter.
Avkjøles på rist under klede for at de skal holde seg myke.
