Dette brødet er inspirert av speltrundstykker med gresskarkjerner jeg kjøpte på et bakeri i Berlin, da jeg var på skoletur der for et par år siden. Vi hadde vært på reise i flere dager, og brødet jeg og datteren min hadde med oss hjemmefra var ikke lenger spisende. Vi hadde med knekkebrød, men etter flere dager med dårlig mat kjente jeg at jeg virkelig hadde lyst på noe annet.
Rett ved siden av hotellet var det et bakeri, og på vei til bussen første morgenen tok jeg turen innom. Der hadde de både brød og rundstykker av spelt – helt uten andre kornsorter og uten tilsatt gluten! Jeg kjøpe med meg noen rundstykker i full fart, og måtte smake litt på dem med en gang jeg kom i bussen. Jeg har vel aldri før kost meg så mye med et rundstykker, uten noe på. Jeg spiste dem som boller – og det var himmelsk.
Med disse rundstykkene i minnet, og inspirasjon fra oppskriften bak på sammalt spelt pakken fra Saltå Kvarn (kjøpt i Sverige), har jeg kommet fram til denne oppskriften på magevennlig speltbrød.
Dag 1
250 g sammalt spelt
200 g speltflak
1 ts tørrgjær
50 g gresskarkjerner
5 dl vann
2 ts honning
Lunk litt av vannet slik at du kan røre ut honningen. Bland så alt sammen i en stor bolle. Blandingen får konsistens som en løs grøt. Dekk til bollen med plast, og la den stå i kjøleskap til nesten dag (12-24 timer)
Dag 2
400 g sikta spelt
2 ts salt
3 dl lunka vann
Litt gresskarkjerner til pynt
Hent bollen med gårsdagens «grøt» fra kjøleskapet, bland først inn vannet. Deretter blander du inn spelt og salt. Jeg bruker slikkepott til å blande/elte deigen sammen. Det er en ganske løs deig, men elt til den henger godt sammen. Tøm deigen over i to smurte brødformer. Dekk formene til med et klede og la dem heve i to timer. Viss du vil pynte brødene med gresskarkjerner er det lurt å legge dem i en skål med vann mens brødene hever. Da fester kjernene seg lettere til brødet, og det blir ikke brent.
Når brødene er ferdig hevet pensler du dem med vann og strør på gresskarkjerner. Sett brødene inn i forvarmet ovn på 250 grader. Etter 5 minutter setter du temperaturen ned til 175 grader og lar brødet steke i 40 – 50 minutter.
Hvelv brødene ut av formene så fort du tar dem ut av ovnen, da før du sprø og god skorpe.