Tidligere år har jeg bakt de fleste julekakene med sukker. Det er bare jeg i familien som ikke spiser sukker, og noen av de gode gamle oppskriftene har jeg vanskelig for å endre på. Jeg vil at julekakene skal smake sånn jeg er vant med. Men med de mengdene julekaker jeg klarer å trykke i meg, er det ingen god ide. I år orker jeg ikke å få vond kropp bare fordi jeg ikke vil endre oppskriften på pepperkaker (som for øvrig allerede er endret til melke og hvetefri – de er også bakt glutenfri i mange år – det er liksom vanskeligere å bytte ut sukker).
Disse pepperkakene er basert på min mors gamle oppskrift på sirupsnipper. Mor brukte denne deigen til både sirupsnipper og pepperkaker, så det er liksom sånn jeg mener pepperkaker skal smake. Det er til og med pepper i dem, og det er det jo ikke i alle pepperkakene.
Kakene er kvalitetskontrollert av de i familien som spiser sukker. Så jeg klarte det jeg var redd jeg ikke skulle klare – beholde den gode smaken selv uten sukker.
Ingredienser
1 1/2 dl kokosblomstsukker
65 g smøremyk rapskokos
250 g kokossirup
1 1/2 dl Gryr fløteerstatning
1-2 ts ingefær
1-2 ts pepper
1 ts natron
500 g sikta spelt (for glutenfritt bytt til 350 g Jyttemel)
Ha kokosblomstsukker, smøremyk rapskokos, kokossirup og Gryr fløteerstatning i en liten kjele, og kok forsiktig opp. Sett kjelen tilside så den får avkjøle seg litt. I mellomtiden måler du opp mel , natron og krydder i en bolle. Hell innholdet i gryta over, og rør sammen til en glatt deig.
La deigen ligge i kjøleskapet til neste dag.
Ta deigen ut av kjøleskapet en times tid før du skal begynne å bake den ut. Kjevle ut tynne leiver (1-2 mm) og stikk ut figurer. Stekes på 180 grader i 5-7 minutter. Avkjøles på rist.
Hvordan kan du mene at dette er en oppskrift uten sukker?
Kokosblomst sukker er ikke så forskjellig fra hvitt sukker
https://bramat.no/kosthold/2991-hva-er-greia-med-kokosblomstsukker-og-agavesirup
Ellers veldig takknemlig for oppskriftene på andre områder
Hyggelig å høre at du er takknemlig for oppskriftene min.
Når det gjelder kokosblomst sukker er det delte meninger blant ekspertene. Noen mener at fordi det har like mye karbohydrater er det like skadelig for kroppen som vanlig sukker. Andre hevder at hvitt sukker fremmer betennelse i kroppen, mens kokosblomst sukker ikke gjør det. Noen mener at de er like ille, eller bra. Noen sverger til Sukrin som er ultraprossesert eller kunstig søtning for at kroppen ikke skal få blodsukkerstigning, mens andre går for søte råvarer/lite prosesserte varer som kokosblomst sukker og honning.
Jeg hører på den eksperten som for meg er nærmest – kroppen min! Den er veldig lite fornøyd når den får hvitt raffinert sukker, men fungerer fint med kokosblomstsukker.
Bruk det sukkeret/søtningen som passer best for deg 🙂