Nøtter hører julen til. Og brente mandler har vært en favoritt hos meg. Jeg savnet det de første årene etter at jeg fant ut at jeg ikke kunne spise mandler og sukker, men jeg savner det ikke nå lenger. Jeg fant Berit Nordstrand sin oppskrift på kryddermandler, og har endret litt på den – og disse nøttene er farlig gode. Jeg bruker valnøtter og pekannøtter, men det fungerer sikkert helt fint med andre nøtter også.
Disse spiser vi for øvrig ikke bare til jul. De er godkjent «snop» hele året.
Ingredienser
1 boks valnøtter (200 g)
1 boks pekannøtter (180 g)
4 ss vann
2 ss honning
1 ts paprikapulver
1/2 ts spisskummen
Litt kajennepepper
1 klype havsalt
Forvarm ovnen til 180 grader. Ha nøttene på et bakepapirkledd steke brett og sett det i ovnen ca. 3 minutter. I mellomtiden rører du sammen de andre ingrediensene i en bolle som er stor nok til å ha alle nøttene i. Ta nøttene ut av ovnen og hell dem over i bollen med honningblandingen. Rør godt slik at alle nøttene blir dekket. Tøm nøttene tilbake på steke brettet og fordel nøttene godt utover. Stek videre i ca. 10 minutter. Det kan være lurt å røre litt rundt på nøttene etter halv steketid, slik at de blir jevnt stekt. La nøttene avkjøles på steke brettet.