Snickerdoodles

På jakt etter inspirasjon til nye julekaker for noen år siden kom jeg over oppskriften på snickerdoodles. Kjempegode småkaker/kjeks med smak av kanel. De falt virkelig i smak hos både meg og resten av familien, og det er nå en selvfølge at de skal bakes til jul.

Kakene er opprinnelig amerikanske, jeg fant oppskriften på en eller annen nettside der «Passion 4 baking» hadde lagt den ut. Som alle andre oppskriften må den endres litt på for å tilpasses vårt kosthold. De første årene jeg bakte dem var det en glutenfri variant, nå har jeg også laget en variant med spelt, men uten egg og sukker. I varianten uten egg og sukker bruker jeg en ingrediens som var ukjent for meg – cream of tartar. Den kan kjøpes på apotek, spør etter den for den står vanligvis ikke framme i hyllene.

Nå lages kakene i begge varianter hver jul – for alle skal få. På bildet over er den glutenfrie varianten til venstre, og den uten egg og sukker til høyre

Uten egg og sukker
Ingredienser
230 g melkefri margarin
256 g kokosblomstsukker
4 ss kikertlake
425 g sikta spelt / 300 g Jytte Arv
2 ts cream of tartar / 1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ½ ts kanel
½ ts salt
2 ts vaniljepulver

Topping
80 g rårørsukker
1 ½ ts kanel

Ha romtemperert melkefri margarin i en bolle og miks i et par minutter. Tilsett kokosblomstsukkeret og miks til det er godt blandet. Tilsett så kikertlaken og miks den inn. Til slutt tilsettes resten av ingrediensene til kakene. Bland godt til en gjevn deig.

Ha rårørsukker og kanel i en liten skål, og bland det godt sammen. Trill små kuler av kakedeigen, og rull dem i sukker og kanel blandingen. Legg dem på bakebrett dekke med bakepapir. Ha litt avstand da kakene eser litt ut.

Stekes på 190 grader (eller 180 grader varmluft) i 10-12 minutter.

Glutenfri versjon med egg og sukker
Ingredienser
230 g melkefri margarin
265 g sukker
1 egg
285 g Jytte Original
1 ts natron
1 1/2 ts kanel
1/2 ts salt
2 ts vaniljepulver

Topping
80 g sukker
1 1/2 ts kanel

Ha romtemperert melkefri margarin i en bolle og miks i et par minutter. Tilsett sukkeret og miks til det er godt blandet. Tilsett så egget og miks den inn. Til slutt tilsettes resten av ingrediensene til kakene. Bland godt til en gjevn deig.

Ha sukker og kanel i en liten skål, og bland det godt sammen. Trill små kuler av kakedeigen, og rull dem i sukker og kanel blandingen. Legg dem på bakebrett dekke med bakepapir. Ha litt avstand da kakene eser litt ut.

Stekes på 190 grader (eller 180 grader varmluft) i 10-12 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *