Quinoa grøt

Quinoa grøt er en av mine frokostfavoritter. Etter en lang juleferie med felles frokoster med familien, var det herlig å vende tilbake til mine egne favoritter. Og siden både jeg og kroppen min er veldig glad i denne, tenkte jeg at det kanskje var på tide å dele oppskriften. Egentlig lager jeg grøten litt på slump, og varierer både innhold i grøten og topping, men jeg presenterer her basisoppskriften, og gir litt tips til variasjon.

Grunnen til at jeg begynte å spise quinoa grøt er enkel. Etter å ha spist havregrøt til frokost på jobb i mange år, sånn type som man bare blander ut i varmt vann, viste det seg at jeg ikke tåler havre så godt. Det viste seg at det var mange matvarer kroppen min har intoleranse for, bl.a. havre og de fleste andre sorter korn (heldigvis er ikke intoleranser nødvendigvis konstante, så nå tåler jeg havre igjen). Jeg følte meg letter fortvilet, for hva skulle jeg da spise til frokost? Fikk tips om at quinoa skulle funger fra for meg. I butikken fant jeg quinoaflak, og bak på den var det oppskrift på grøt. Og lykken var stor, for det smakte veldig godt, og kroppen min responderte bra.

Ikke bare smaker quinoa godt, det er også veldig næringsrikt. Så for deg som ikke kan spise havre er dette et veldig godt alternativ. Det er ikke et korn, men et frø, og er dermed naturlig glutenfritt.

I løpet av årene har oppskriften jeg bruker endret seg. Jeg har begynt å bruke andre typer flak sammen med quinoaflakene, fordi jeg ville ha litt variasjon og litt mer tyggemotstand i grøten. Har etter hvert sett at det er ulik konsistens på grøten etter hvilken produsent jeg kjøper flakene fra, så noen ganger trenger man ikke andre typer flak for å få tyggemotstand. Her må du nesten prøve deg fram og finne det du liker.

Ingredienser
3 dl plantemelk
1 dl quinoaflak
1/2 dl rugflak/speltflak/havregryn e.l.
1 liten klype salt
Litt rosiner
(1 ss kokosolje)

Kok opp plantemelken. Tilsett de andre ingrediensene og la småkoke til den konsistensen du ønsker (koketiden varierer etter hvilken type quinoaflak du bruker). Rør av og til slik at det ikke setter seg fast i bunnen av kjelen. Viss jeg har kokosolje i, rører jeg den inn når grøten er ferdig. Kokosoljen gjør at grøten får en litt mer kremet konsistens, og den tilfører godt fett som gjør at du holder deg mett lenger.

Som oftest topper jeg grøten med blåbær og bringebær. Men noen ganger spiser jeg den med kanel, kokosblomstsukker og smørøye av klarnet/melkefritt smør. Det smaker også godt med hakka nøtter eller nøttesmør. Alt av frukt og bær er godt, så er her det bare fantasien som setter begrensninger.

One thought on “Quinoa grøt

  1. Tilbaketråkk: Quinoa – Spesialmat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *