Skoleboller

Viss min mann hadde fått det som han ville, hadde vi feiret fastelaven hver søndag – vi hadde i alle fall spist boller hver søndag, og lørdag og fredag….

Ofte blir det kjøpeboller til mannen, men jeg slår til meg hjemmebakt innimellom. Stort sett blir det kanelboller jeg baker, men av og til blir det skoleboller også. Det som er litt problematisk med dem er vaniljekremen som jeg helst vil lage uten egg, melk og sukker. Og så melisen da – som jo består av bare sukker. Jeg dropper melisen på mine egne boller, mens de andre får med melis og kokos.

Tidligere har jeg brukt Oatly sin vaniljesaus som vaniljekrem (Ja, jeg vet det er sukker i den, men av og til må man ha kjappe løsninger ;-)), men etter at de endret på oppskriften rant den bare utover. Denne gangen blandet jeg inn tapioka mel i vaniljesausen, og da fungerte det som det skulle. Er nok ikke alle som har tapioka mel i kjøkkenskapene sine, men det går fint å bruke maisstivelse også.

I denne oppskriften bruker jeg litt emmer mel i tillegg til siktet spelt. Det gir en god smak på bollene, og tilfører litt mer næring. Har du ikke emmer, eller vil ha bollene helt lyse, bytter du bare ut emmer med mer siktet spelt.

Ingredienser til bollene
150 g melkefri margarin / klarnet smør (ghee)
5 dl plantemelk
1/2 pk tørrgjær
1/2 ts salt
2 ss honning
1 1/2 ts kardemomme
175 g emmer
600 g sikta spelt

Ingredienser til «eggekrem»
1 pk Oatly vaniljesaus
3 ss tapioka mel / 1 1/2 ss maisstivelse

Ingredienser til pynt
Melis
Vann
Kokosmasse

Smelt margarin/ghee, ha oppi plantemelka og varm til det er fingervarmt.
Ha tørrgjær, salt, kardemomme og honning i en bakebolle og hell melkeblandingen over. Rør ut honningen før du har oppi emmer og spelt og rører/elter sammen det hele med en slikkepott. Elt til deigen er seig og slipper bollekanten. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men husk at når du baker med spelt må du kjøre kjøkkenmaskinen med lav hastighet, da glutenet i spelt blir ødelagt ved for hard behandling.

La deigen heves til dobbel størrelse under plast, dette tar ca 1 time.
Hvelv deigen over på melet bakebord. Kna den lett og rull den ut til to pølser som du deler i 8-10 biter for hver pølse. Trill ut boller som du legger på bakepapirkledd bakebrett. La dem heve under et klede i ca 30 minutter.

Bland sammen Oatly vaniljesaus og tapioka mel / maisstivelse.

Pensle bollene med plantemelk. Lag en grop i midten av bollene og fyll dette med vaniljekremen. Bollene stekes i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter.

Avkjøl bollene på rist. De må være avkjølt nesten til romtemperatur før du tar på melis og kokos.

Tips for langtidsheving
Ved langtidsheving bruker jeg 1 ts tørrgjær, og kald «melk». Lager deigen om kvelden, lar den stå et par timer på benken, før jeg setter den i kjøleskapet. Tar deigen ut av kjøleskapet en timer eller to før jeg har tenkt å bake den ut, og beregner minst en timer til etter heving. Ellers gjør jeg som beskrevet i oppskriften.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *