Komle, kompe, klubb eller raspeball… Kjært barn har mange navn. Tradisjonelt lages denne retten med hvete og bygg, Men det er ikke noe problem å lage den med andre kornsorter. Den oppskriften jeg vanligvis bruker inneholder spelt, men jeg har tatt utgangspunkt i en glutenfri oppskrift. Så det er altså mulig å lage komle uansett hvilke hensyn du må ta i forhold til mel. Det eneste som blir litt vanskelig er å lage komle uten poteter. Jeg har prøvd på det også – ikke helt vellykket, men med flere forsøk kunne vi nok fått til noe som ligner i alle fall.
Tradisjonelt er komle en hverdagsmiddag, men hos oss er den oppgradert til søndagsmiddag. For det første tar det lang tid å lage, og det er det vanligvis ikke tid til i en travel hverdag. For det andre har vi et litt mer lukseriøst tilbehør en det tradisjonelle, vi serverer med pinnekjøtt og kålrabistappe.
Vi lager alltid en stor porsjon – dobbel eller trippel oppskrift, etter hvor mange som skal spise – slik at vi garantert har rester. De komlene som blir igjen skjæres i skiver og stekes på panne med smør, og serveres med rester at pinnkjøtt og stekt pølse neste dag. Da blir restene like gode som hovedmåltidet.
Den oppskriften jeg har tatt utgangspunkt fant jeg i boken «100% naturlig» av Lene Simonsen. Alle oppskriftene i boken er naturlig glutenfrie, og denne og den neste boken hennes «Gøy med glutenfritt» var en god hjelp for meg før jeg fikk taket på å teste ut ting selv. Sjekk gjerne ut bloggen hennes http://snadderutengluten.blogspot.com/ . Jeg har fått tillatelse fra Lene å dele henne oppskrift på glutenfrie komler, så derfor får du her presentert både hennes og min oppskrift.
Ingredienser til glutenfrie komler (oppskrift fra Lene Simonsen)
600 g råskrelte poteter
200 g kokte poteter
200 g Jytte Original
70 g glutenfrie havregryn
30 g maizena
2 ts salt
Salt + buljong i kokevannet
Ingredienser til komle med spelt (min oppskrift)
200 g kokte poteter
600 g rå poteter
100 g sammalt spelt
100 g sikta spelt
70 g havregryn
30 g kikertmel (eller maizena om du tåler mais)
2 ts salt
Kjøttkraft eller buljongvann til koking
Riv de rå potetene på råkostjern, og knus de kokte potetene sammen med de rå. Ha i mel og salt og kna det godt sammen.
Form komlene til små baller ved å bruke skje og hender dyppet i vann. Legg komlene i kokende kjøttkraft eller buljongvann, og la de småkoke i ca. 1 time.