Golden granola

Du har sikkert hørt om «Golden milk». En herlig varm drikk med kryddersmak. Proppa med krydder som er bra for deg. Jeg koser meg ofte med denne anti inflammatoriske drikken på kalde høst og vinterkvelder, men nå på sommeren blir det ikke så ofte.

I stedet for å drikke det har jeg laget en granola med samme krydder og den herlige smaken. Tror nesten jeg har blitt avhengig. Det er så fantastisk godt sammen med kokos yoghurt og frukt og bær.

Jeg har «sommerjobb» i år og har med meg frokost som jeg spiser etter at jeg har kommet på jobb. Kutter opp frukt og blander sammen med kokos yoghurt og bær i et syltetøyglass. Har med golden granola i en boks og blander det oppi når jeg skal spise. Snakk om luksus frokost.

Må innrømme at det hender jeg småspiser litt rett fra glasskrukka når jeg står på kjøkkenet å lager middag. Så god er den, at den egner seg som snacks.

Jeg er så glad for at jeg fant ut hvor enkelt det er å lage sin egen granola. Man kan variere i det uendelige med ingredienser og smaker, og kan tilpasse det slik at det passer akkurat til ditt eget behov både med tanke på hva man tåler og hva man ønsker av smak. Og så slipper man alt sukkeret og tilsetningsstoffene i de kjøpte variantene.

Ingrediensene varierer litt fra gang til gang, etter hva jeg har tilgjengelig i skapet. Jeg gir dere her basisoppskriften min, og en med de ingrediensene jeg brukte når jeg laget meg en ny batch denne uka.

Jeg er veldig glad i kryddersmaker. Er du litt usikker på hvor mye kryddersmak du vil ha, anbefale jeg å bruke litt mindre krydder første gang, og heller øke på etter smak neste gang. – For du kommer helt sikker på å lage dette mer enn en gang.

Du syns sikkert det er litt sprøtt å ha pepper i en granola, men du kommer ikke til å merke smaken. Den er der for å hjelpe kroppen til å ta opp det betennelsesdempende stoffet fra gurkemeien.

Basis ingredienser
400 g gryn (havre/quinoa/bokhvete/rug eller lignende)
200 g frø og/eller grovhakkede nøtter
4 ts gurkemeie
3 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts kardemomme
1/2 ts pepper
1/2 ts mineralsalt
1,5 dl olivenolje
1 dl lønnesirup

Denne ukas ingredienser
200 g havregryn
100 g quinoaflak
100 g hirseflak
75 g gresskarkjerner
75 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
4 ts gurkemeie
3 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts kardemomme
1/2 ts pepper
1/2 ts mineralsalt
1,5 dl olivenolje
1 dl lønnesirup

Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Hell over olje og lønnesirup og bland det hele godt sammen.
Fordel blandingen på to stekebrett og stek dem i ovnen på 120 grader varmluft i ca. 60 minutter.

La granolaen ligge på platene og bli helt kald før du har den over på tett glass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *