Blåbærsnurrer

I helga lekte jeg meg litt med gjærbaksten. For det første prøvde jeg ut å langtidsheve søt gjærdeig. Deigen ble veldig god å jobbe med etter mange timer heving i kjøleskapet og jeg føler at baksten ble høyere. Gjærbakst med spelt pleier ofte vokse mer i bredden enn høyden, men ved langtidsheving vokste den begge veier. En annen fordel med langtidsheving er at man trenger mindre gjær, og mange som reagerer med luft i magen av vanlig gjærbakst opplever at de reagerer mindre på langtidshevet bakst.

I stedet for å lage kanelsnurrer – som jeg alltid gjør – prøvde jeg ut nytt fyll. Jeg byttet ut smør, kanel og kokosblomstsukker med vaniljekrem og blåbær. I følge døtrene mine og gjestene var det et vellykket eksperiment.

Ingredienser
150 g melkefri margarin
5 dl plantemelk
1/2 ts tørrgjær
1/2 ts salt
2 ss honning
1 1/2 ts kardemomme
900 g sikta spelt

Melkefri vaniljekrem og blåbær.
(Jeg brukte Oatly sin vaniljesaus som jeg blandet med et par ss tapiokamel for at den ikke skulle være helt flytende – det går helt sikkert fint å bruke maisstivelse også.)
Litt plantemelk til pensling.

Smelt melkefri margarin på lav varme, ta gryta av varmen og ha kald melk oppi.
Ha tørrgjær, salt, kardemomme og honning i en bakebolle og hell melkeblandingen over. Rør ut honningen før du har oppi spelt og rører/elter sammen det hele med en slikkepott. Elt til deigen er seig og slipper bollekanten. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men husk at når du baker med spelt må du kjøre kjøkkenmaskinen med lav hastighet, da glutenet i spelt blir ødelagt ved for hard behandling.

La deigen heve litt (ca. en timer) før den settes i kjøleskapet til neste dag. Ta deigen ut av kjøleskapet en time eller to før du skal begynne utbakingen.

Del så deigen i to, kjevle ut et rektangel og fordel vaniljekrem og blåbær. Rull sammen rektangelet til en pølse, og del i passe stykker. Legg dem på et bakebrett med ene snittsiden ned og klem dem litt flate. La dem heve under et klede et par timer.

Pensle dem med plantemelk før du setter dem i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøles på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *