Ja, det går fint å lage pannekaker uten egg. Men det har ikke vært rett fram og vellykket hver gang. Jeg har derfor brukt litt tid på å finne en oppskrift som jeg kan dele med dere. Slik at dere også skal få godt resultat.
Når jeg lager pannekaker har jeg lenge laget to versjoner, en glutenfri med egg, og denne som ikke er helt glutenfri, men uten hvete og egg. Flere ganger har jeg opplevd at de eggefrie pannekakene henger bedre samme enn de med egg. Det hadde jeg ikke forventet.
Jeg lager fortsatt to versjoner pannekaker, men nå er begge versjonene uten egg. En glutenfri og en med spelt. Noen lurer kanskje på hvorfor jeg tar meg bryet med to versjoner når begge skal være uten egg – hvorfor kan ikke bare hele familien spise de glutenfrie? Det har seg rett og slett sånn at jeg tåler gluten, men ikke mais og bokhvete, og de glutenfrie melblandingene inneholder ofte både mais og bokhvete. Den ene datteren min tåler ikke gluten og kan dermed ikke spise spelt som jeg spiser, men hun kan spise mais og bokhvete. Så da blir det to versjoner.
Foreløpig er det bare oppskrift med spelt som blir presentert her, de glutenfrie uten egg trenger litt justeringer før jeg kan gå god for oppskriften.
Jeg har valgt å bruke en blanding av sikta og sammalt spelt, de blir helt sikkert gode med bare sikta spelt også, men jeg liker å lure inn litt sammalt mel der jeg kan.
Ingredienser
3 1/2 dl sikta spelt
1 1/2 dl sammalt spelt
1 ts psyllium / fiberhusk
2 ts bakepulver
2 ss kokosblomstsukker
6 dl plantemelk
Slik gjør du
Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett litt og litt plantemelk mens du pisker det til en klumpfri røre.
La røra stå på benken en halvtime eller lenger før du steiker pannekakene. Om du må bruke smør eller ei når du steiker pannekakene avgjøres av hvilken type panne du bruker.
Oppskriften gir 8-9 pannekaker.