Kinesisk pepperbiff uten soya og mais

Å spise på kinarestaurant kan være en utfordring når en ikke tåler soya og mais. Vi gjør det av og til allikevel, tar en kalkulert risiko og tar de konsekvensene som eventuelt kommer.

Familiens store favoritt er kinesisk pepperbiff, og jubelen stod ikke akkurat i taket når jeg sa at jeg ville prøve meg på å lage den selv, sånn at den er helt innafor for hele gjengen. De trodde ikke helt at jeg ville klare å gjenskape den retten de alle er så glad i.

Jeg var skeptisk selv, for jeg har aldri laget kinesisk fra bunnen av selv, og når man ikke har en oppskrift å gå etter, så er det jo ikke sikkert at jeg treffer. Og med mine ikke helt vellykka forsøk på nye oppskrifter de siste ukene, var ikke selvtilliten helt på plass.

Men jeg gikk på med friskt mot, inspirasjon fra tre forskjellige oppskrifter, og min egen kunnskap om hva som kan erstatte hva. Og i dag satt den!

Hele gjengen var godt fornøyd. Jeg hadde ikke ødelagt yndlingsretten deres. Vi gikk gode og mette fra bordet, og var enige om at dette skal lages mange flere ganger.

Tenk å kunne spise kinesisk mat uten å risikere å bli dårlig! Jeg byttet til og med ris ut med quinoa, siden kroppen min ikke er så glad i «tomme karbohydrater».

Ingredienser til marinade
4 ss vann
8 ss tapioka
4 ts natron
2 ts pepper
1 ts salt
2 ss olje

Ingredienser til peppersaus
6 dl vann
6 ss coconut amino
1,5 ss fish sauce
1,5 ss kokossukker
5 ss tapioka
2 ts pepper

Andre ingredienser
750 g «minuttbiff» eller biff skåret i tynne skiver
1 stor eller 2 små løk
1 paprika
1 brokkoli
Olje til steking

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Ha biffen i en skål og hell marinaden over. Bland godt, sånn at du er sikker på at alle biffbitene har marinade over hele seg. Sett til side mens du forbereder resten av måltidet. Biffene bør på ligge i marinaden i minst 15 minutter.

Kutt løk og paprika i strimler, og del brokkolien opp i små bunter.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen.

Ha mye olje i en panne, 1 – 2 cm. Når oljen er skikkelig varm, legger du nedi 2 – 3 biffer forsiktig ned i pannen med en klype (det skal frese godt når biffene legges i). Husk at du jobber med veldig varm olje, så pass på at det ikke spruter. Snu biffene når det begynner å piple opp kjøttsaft, og stek like lenge som på den andre siden. Legg biffene på tørkepapir så det får renne av seg, og legg nye biffer i pannen.

Når alle biffene er stekt heller du ut mesteparten av oljen ut av pannen og har i ca. halvparten av grønnsakene. Stek til de er myke. Ha de stekte grønnsakene over i en skål mens du steker resten av grønnsakene. Når alle grønsakene er stekt har de tilbake i pannen. Rør opp ingrediensene til sausen igjen, og hell dette over grønnsakene. Skru ned temperaturen på pannen til middels, å la koke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Jo lenger du koker sausen, jo tykkere blir den.

Serveres med ris eller quinoa. Noen velger å legge biffen i sausen før servering, jeg velger å servere det hver for seg, slik at biffen holder seg sprø helt fram til servering.

TIPS
Coconut amino brukes som erstatning for soyasaus, laget på samme måte, men med kokos i stedet for soya. Kanskje ikke så enkelt å få tak i, men jeg vet at de har det på Nøtteblanderen i Stavanger og Oslo, og på Kinsarvik Naturkost i Bergen. Begge steder kan du bestille å få tilsendt i posten.

Tapioka bruker jeg i stedet for maisstivelse. Jeg kjøper det på Coop Mega. Men jeg vil tro man også kan finne det i helsekostbutikker og «innvandrer butikker».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *