Til salat og supper er det godt med ferskt brød. Helst med litt smak. Vi bruker ofte en eller annen form for hvitløksbrød, men denne gangen ville jeg prøve med pesto. Ble inspirert av Silje Sandberg (deltaker i Masterchef Norge 2020) sitt «pull apart» hvitløksbrød.
Hos meg ble det selvfølgelig langtidsheving med spelt og sammalt mel. Sukker ble byttet ut med honning. Resultatet ble mykt og luftig, med sprø skorpe – akkurat som jeg ville ha det. Kommer nok til å prøve med hvitløkssmør også. Det er absolutt ikke siste gangen jeg lager dette.
Ingredienser
150 g sammalt spelt
150 g sikta spelt
1 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts honning
2 dl vann
2 ss olivenolje
Et halvt glass pesto
Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle. Bland ut honning i romtemperert vann. Ha de våte ingrediensene over i bollen sammen med de tørre og rør/elt deigen godt sammen med en slikkepott, evt. hendene når deigen har samlet seg. Juster deigen med mer mel eller vann om det trengs. Jobb med deigen til den blir smidig. Ha over et lokk eller plastfolie og sett til heving på benken. La den heve i 6-10 timer. (Lager du deigen kvelden før kan den settes i kjøleskapet over natten, og så sette ut på benken et par timer før utbaking)
Hvelv deigen på et melet bakebord. Kjevle ut et rektangel. Smør på pesto på hele leiven. Del deigen i 4-5 remser. Jeg bruker pizzahjul. Legg remsene oppå hverandre. Del så stabelen i biter på 4-5 cm. Legg stabel bitene med snittsiden opp i en brødform med bakepapir.
La brødet etterheve 1/2 – 1 time.
Stekes på 210 grader i ca. 25 minutter.