Det er alltid kjekt å ha kjeks i hus. Enten du trenger turmat eller blir sugen på noe godt. Under normale omstendigheter ville jeg kanskje sagt at de var fint å ha de liggende om du fikk overraskelsesbesøk, men sånn verden er nå skjer jo ikke det så ofte. Ikke blir de liggende lenge nok til å ha i bakhånd til slike anledninger heller – i alle fall ikke hos oss.
Jeg har proppet kjeksene med litt krydder, som dere sikkert har skjønt er jeg veldig glad i det. Krydderet er ikke nødvendig for at kjeksene skal bli gode, du kan godt bruke bare kanel og kutte ut de andre krydderne. Tranebær kan byttes ut med rosiner om du heller vil bruke det, eller du kan kutte det helt ut. Du kan eventuelt øke mengden sjokolade, eller om du vil kan du kutte sjokoladen også.
Prøv deg fram, og finn din variant som du liker.
Ingredienser
130 g melkefritt mykt smør
75 g kokossukker
60 g honning
100 g glutenfritt havremel
75 g glutenfrie havregryn
50 g quinoamel (eller annet glutenfritt mel)
1 ts natron
1 ts kanel
1 ts gurkemeie
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
3 ss plantemelk
75 g tranebær
60 g melkefri sjokolade
Pisk melkefritt smør, kokossukker og honning. Tilsett mel, havregryn, natron og krydder og pisk dette sammen med smørblandingen. Tilsett så plantemelk og visp til det er en glatt masse. Ha oppi tranebær og hakket sjokolade og bland det inn med slikkepott.
Ta fram to bakebrett og kle dem med bakepapir. Bruk spiseskje og fordel 9 topper på hvert bakebrett. Det må være god plass mellom da de flyter ut under steking. Om du vil ha kjeksene mindre lager du flere mindre topper, da må du korte ned steketiden litt.
Sett begge brettene i ovnen på 160 grader varmluft, og la steke i ca. 20 minutter.
Avkjøles på rist. Når de er helt avkjølt kan de oppbevares i tett glass eller boks.
TIPS!
Om du bytter ut honning med f.eks. lønnesirup, blir disse kjeksene veganske.
Jeg lager havremel selv ved å kjøre glutenfrie havregryn i blender.