Langtidshevet glutenfrie halvgrove horn

Skoleåret nærmer seg slutten, men jeg driver fortsatt med litt matpakke-baking. Jentene mine er ikke så veldig glad i tradisjonell matpakke med brød, men gjærbakst formet på en annen måte, som kan tas opp fra fryseren om morgenen, og som er ferdig tint og smaker ferskt innen storefri – det er det glad i. Dermed blir det bakt en del horn her i huset.

Før fylte jeg hornene med ost å skinke, men da vi i en periode kuttet nesten all ost fant jeg ut at det fungerer vel så bra å bruke pizzasaus og skinke. Jeg har også laget med bare pizzasaus og krydder. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan fylle dem med. Det er jo det som er så genialt med å bake selv – fyll med det du liker og tåler.

Jeg har fått mer og mer sans for langtidsheving. Først var det fordi jeg hadde et ønske om å bruke mindre gjær, og fordi antinæringsstoffer brytes ned, slik at det blir enklere for kroppen å ta opp næringsstoffene. Nå når jeg er blitt vant med det, og skjønt at jeg ikke trenger å følge så mye med på klokka, men kan gjøre de ulike prosessene når det passer meg, så oppleves det som at det tar mindre tid. Jeg kan lage deigen og kvelden eller morgenen, bake ut neste morgen eller på ettermiddagen, så kan jeg ta en tur ut mens det etterhever og trenger ikke stresse med å være tilbake på et gitt tidspunkt, det går fint om det står å hever litt lenger enn jeg hadde planlagt. Dessuten syns jeg deigen blir bedre å jobbe med, og baksten blir mer luftig enn ved tradisjonell heving. Faktisk så luftig og godt at hun som spiser glutenfritt trodde hun hadde fått søsterens horn (med spelt) først gang jeg gav henne disse.

Jeg jobber med å få inn mest mulig næring også i glutenfri bakst. Schar Mix som jeg bruker som basis består mest av maisstivelse og inneholder veldig lite næring, jeg vil derfor ikke bruke bare det i mat som skal spises daglig. Her bruker jeg havremel (som jeg lager selv av knuste glutenfrie havregryn) og teff. Det løfter både næringsinnhold og smak.

Ingredienser
100 g teff
100 g glutenfritt havremel
200 g Schar Mix B
1 ts fiberhusk/psyllium
1 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1 ts honning
2 dl plantemelk
1 dl vann

Fyll
Skinke
Pizzasaus
Oregano

Sesamfrø til pynt

Bland varmt vann med plantemelk. Ha tørrgjær, fiberhusk, honning og salt i en bolle og hell melkeblandingen over og rør til honningen er oppløst. Tilsett melet og kna deigen godt sammen (jeg pleier å bruke slikkepott til å kna med). Deigen er ganske klissete. Ha lokk eller plast over deigen og la den heve i ca. 8 – 20 timer. Jeg lar den stå på kjøkkenbenken et par timer før jeg setter den i kjøleskapet. Jeg tar den ut av kjøleskapet ca. en timer før jeg skal bake ut.

Kjevle en rund leive. Del leiven i  8, smør på litt pizzasaus, strø på oregano og legg på en kokt skinke på hver trekant. Rull sammen til horn, og la etterheve på bakebrettet med klede over ca. 2 timer.

Pensle med plantemelk eller vann og strø over frø, før de stekes på 225 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøles på rist.

One thought on “Langtidshevet glutenfrie halvgrove horn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *