Quinoa er en ukjent ingrediens for mange. Det var den også for meg for noen år siden. Jeg oppdaget den etter å ha tatt en mat intoleranse test. Det var en av de ingrediensene jeg ble testet for, som jeg ikke hadde utslag på.
Siden jeg hadde utslag på ganske mange vanlig matvarer måtte jeg utforske nye. Og for meg var det naturlig å sjekke ut de ukjente matvarene jeg var testet for og som ikke gav utslag.
En av de matvarene jeg fikk utslag for på testen var havre, og det var litt krise. Jeg spiste jo «ekspress havregrøt» til frokost hver dag. Man kan selvfølgelig spise noe annet enn grøt til frokost, men når man skal gjøre stor endringer i kostholdet sitt kan det jo være greit at noe av det ligner på det en pleier å spise. Heldigvis fant jeg quinoa flak i butikken der jeg pleide å handle. Det var oppskrift på grøt bak på pakken og jeg var frelst. Riktignok måtte jeg koke grøten og spise den hjemme før jeg gikk på jobb, men den smakte mye bedre enn den «ekspress havregrøten» jeg laget på jobb med å blande varmt vann i en kopp med ferdig grøt-blanding fra boks. Og for dere som følger med på mine story ser dere at jeg fortsatt er glad i quinoagrøt. Jeg har gjort noen justeringer og min utgangsoppskrift ligger på bloggen. I tillegg topper jeg grøten med det jeg har av bær, frukt, nøtter, kakaonibs, kokos, hampfrø osv. Det gir meg en bedre og mer næringsrik frokost enn det jeg spise før.
Ellers bruker jeg hel quinoa som erstatning for ris til middager eller i salater. Og quinoamel bruker jeg i kaker, kjeks og annet bakverk.




Hva er egentlig quinoa?
Et søk på Wikipedia gav meg denne informasjonen: «Quinoa er en vekst fra Sør-Amerika hvis frø kan spises, og er et alternativ til pasta, ris og poteter. Quinoa har fra gammel tid vært viktig i andesbefolkningens mat, blant annet i Inkariket. Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi. Det er en nøysom vekst som stiller små krav til vann og næring. Planten har et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Den inneholder ikke gluten. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk.»
Næringsinnhold på pakkene og informasjon fra andre steder sier følgende om quinoa:
- glutenfritt
- høyt innhold av fiber
- høyt innhold av mineraler
- høyt innhold av enkelte vitaminer (særlig folat)
- fullverdig proteinkilde (viktig for veganere)
- høyt innhold av omega 3
- høyt innhold av antioksidanter
- lav foodmap
Smaken er mild og litt nøtteaktig.
Hvor kan man kjøpe quinoa?
Det har etter hvert blitt enklere å få tak i quinoa. Jeg kjøper både mel, flak og hel quinoa i dagligvarebutikker. De fleste helsekostbutikker fører i alle fall noen av variantene. Internasjonale matbutikker har som regel også et utvalg.



Ovenfor et lite utvalg – så du vet hva du leter etter.
Oppskrifter med quinoa
Salat med ovnsbakte rødbeter og søtpotet
Smuldrepai med eple og plommer
One thought on “Quinoa”