Det er kanskje et rart navn jeg har gitt denne retten, men de er formet som boller og inneholder pepperoni – så det er i alle fall beskrivende på en måte.
Men det er ikke akkurat bolledeig, deigen er altfor grov til å kalles det. 75 % fullkornmel av spelt, emmer og svedjerug. Gode gamle kornsorter med mer protein og næring enn hvete, og en «snillere» gluten sånn at de som har en lett intoleranse kan tåle dem. Langtidsheving med lite gjær gjør de også lettere å tåle, og mineralene i kornet blir mer tilgjengelig for kroppen å ta opp. Og til tross for lite gjær og mye fullkorn er de lette og luftige, og smaker fantastisk.
Jeg fyller dem med litt tomatsaus, pepperoni og ost (jeg bruker hvit geitost), og topper dem med en skive ost. Kjempegodt som lunsj, turmat eller i matpakken på skolen eller jobb. De tåler fint å fryses, og kan hentes opp fra fryseren om morgenen, legges i matboksen og være ferdig tint innen storefri.
Ingredienser
200 g sammalt spelt
200 g sammalt emmer
200 g sammalt svedjerug
200 g sikta spelt
1 ts tørrgjær
1 ts salt
2 dl lunka vann
1 stor ts honning
4 dl plantemelk
Fyll
Tomatsaus
Pepperoni
Ost som tåles
Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Rør honningen ut i lunka vann. Hell de våte ingrediensene over de tørre og bland godt sammen. Jeg elter med slikkepott og hendene. Man kan fint bruke maskin også, men bruk lav hastighet da de gamle kornsortene ikke tåler like mye elting som hvete.
La deigen heve under lokk i minst 8 timer, gjerne i kjøleskapet over natten, og i romtemperatur et par timer før utbaking.
Del deigen i to og kjevle ut rektangler. Del hvert rektangel i åtte biter (jeg bruker pizzahjul). Ha litt tomatsaus i midten av hver bit, legg på noen skiver pepperoni og en osteskive. Brett sammen bitene slik at fyllet pakkes inn, sett dem på bakebrett med skjøtene ned.
La dem heve 1-2 timer. Legg på en skive ost på hver bolle. Stekes på 225 grader i 10 – 12 minutter.
Avkjøles på rist.







