Vafler er en sånn greie som «alle» liker, det er raskt å røre samme og det smaker kjempegodt i alle anledninger. Men hva gjør man når man ikke kan spise egg og melk? Jo, man lager vafler uten det.
Denne oppskriften er inspirert av Berit Norstrand’s proteinvafler, og fortvilelsen var stor da jeg skulle lage vafler for en tid tilbake og jeg ikke fant oppskriften hennes på nettet lenger. Heldigvis fant jeg notatene mine, og dagen var redda.
I en periode var vafler redningen når det manglet brødmat i huset. Da pleide jeg å bruke bare sammalt mel. Men skal de serveres til kaffebesøk, som jeg gjorde i går, så bruker jeg en blanding av sikta spelt og emmer.
Gårsdagens besøk hadde ingen anelse om at det ikke var vanlige vafler som ble servert, og kommentaren etter den første halve plata var: «dette var steike godt». At jeg måtte inn på kjøkkenet å hente mer vafler tar jeg også som et godt tegn på at smaken sitter som den skal.
Ingredienser
125 g melkefritt smør
2,5 ss honning / lønnesirup
1 boks hermetiske kikerter
6 dl plantemelk
400 g spelt/sammalt spelt/emmer
1,5 ts bakepulver
1/2 ts ekte vanilje
1 ts kanel
1 ts kardemomme
100 g Oatly iMat Fraiche / kokosmelk
Smelt smøret på svak varme, og løs opp honningen i smøret når det har avkjølt litt.
Hell av laken fra kikertene (ta vare på den slik at du kan bruke den til noe annet). Ha kikertene i en blender sammen med ca. 2,5 dl av plantemelka og kjør det sammen til en jevn grøt. Ha så resten av ingrediensene i blenderen. Og kjør det hele sammen til en jevn røre. (Har du ikke blender kan du kjøre kikertene og litt av plantemelk glatt med en stavmikser. Ha det tørre i en bakebolle og spe med litt og litt av plantemelken mens du rører til en klumpfri røre.)
La røren svelle i minst 15 minutter før steking – gjerne lenger.
Om du trenger fett i vaffeljernet eller ikke avhenger av hvilket vaffeljern du har, og om du har pleid å bruke det før.
OBS!
Husk at om vaflene skal serveres til noen som har egge- eller melkeprotein-allergi, så må vaflene stekes i eget vaffeljern, du kan ikke bruke det du bruker til vanlige vafler.
Tenk at jeg endelig fant en oppskrift med vaffler uten egg. Måtte bytte ut Spelt med kikertmel da jeg ikke tåler korn eller gryn, men det fungerte fint. Så takknemmelig for dette. Vaffler har virkelig vært et savn. Tusen takk for at du deler.
Så herlig at du er fornøyd med oppskriften, og at den fungerer bra med kikertmel også. Jeg savnet også vafler lenge, og var veldig glad når jeg fant noe som fungerte.