Det er fint å kunne variere brødmaten selv om man ikke kan kjøpe brødmat i butikken. Det var lenge siden jeg hadde spist frokostbrød, og jeg fant fram en oppskrift jeg brukte for mange år siden. Jeg testet ut og forbedret oppskriften, med denne oppskriften er de fortsatt myke og saftige selv etter to døgn i plastpose på kjøkkenbenken.
Jeg bruker mest spelt, og litt havre, men om du ikke kan/vil bruke havre, kan du bytte ut havregryn med sammalt spelt. Og som vanlig bruker jeg lite gjær, og hever over natten. Dette gjør jeg fordi det gir saftigere resultat, bedre smak og bedre næringsopptak.
Ingredienser
300 g sammalt spelt
300 g sikta spelt
100 g havregryn
1/2 ts salt
1 ts tørrgjær
5 dl plantemelk
150 g melkefritt mykt smør
Ha det tørre i en bakebolle. Hell over plantemelken og bland godt sammen med slikkepott eller sleiv (du kan også bruke kjøkkenmaskin, men elt å lav hastighet siden spelt ikke tåler like hard behandling som hvete). Når du har fått en jevn deig har du i det myke smøret og blander det godt inn.
Dekk deigen med lokk, bivokspapir eller plast, og la den heve over natten, eller minst 8 timer.
Hvelv deigen over på et melet bakebord og form 12 avlange «boller» og sett dem på bakepapir på steikebrett. Etterhev 1-2 timer.
Pensle med vann og strø på f. eks. sesamfrø til pynt. Stekes på 225 grader i ca. 18 minutter. Avkjøles litt på rist før servering.
Frokostbrødene tåler fint å fryses.