Hverdagen står og lurer bak døra, og selv om vi fortsatt er i august meldes det om høstlige temperaturer de nærmeste dagene. Da smaker det godt med fiskegrateng.
Min fiskegrateng er nok litt annerledes enn de fleste andre. Ikke bare er den glutenfri og uten egg og melk, men jeg har også grønnsaker i gratengen. Dessuten topper jeg den med ost (vi bruker hvit geitost, men bruk vegansk for helt melkefritt – eller bruk glutenfritt griljermel/knust glutenfritt knekkebrød).
Jeg serverer gratengen som den er, uten tilbehør, men det hadde helt sikkert smakt veldig godt med revet gulrot til.
Oppskriften er stor, og vi får alltid rester. Men restene flyttes over i mindre former og fryses, så har vi et kjapt og enkelt måltid en gang det er travelt.
Du stusser kanskje på at jeg har bakepulver i sausen? Jeg er enig at det virker litt rart, men det gjør at sausen blir luftig, og kompenserer for noe av den effekten egg pleier å ha i gratengsaus.
Ingredienser
150 g pasta du tåler
1 løk
2 vårløker
1 brokkoli
1/2 blomkål
400 g hvit fisk
100 g melkefri margarin
100 g kikertmel*
7 dl plantemelk
1 ts muskat
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 ts bakepulver
Ost du tåler til topping eller griljermel
Kok pastaen etter instruksene på pakken og hell av vannet. Hakk løken og stek den i litt olje til den er blank. Del opp brokkoli og blomkål i små bunter og fisken i biter. Bland pasta, løk, brokkoli, blomkål, fisk og vårløk i en stor ildfast form.
Lag sausen ved å smelte margarinen i en gryte og røre inn kikertmelet. Spe med litt og litt plantemelk. La melken bli varm før du begynner å røre – så slipper du at sausen blir klumpete. Når all melken er rørt inn blander du inn krydderet. Til slutt rører du inn bakepulveret.
Hell sausen over de andre ingrediensene i den ildfaste formen. Rist/bank litt i formen slik at sausen renner ned mellom de andre ingrediensene. Strø over litt ost eller griljermel.
Stekes på 200 grader i ca. 25-30 minutter.
‘* Kikertmel finner du i glutenfrihylla i dagligvare med godt utvalg, helsekost eller i «innvandrerbutikker» (gram flour /chickpea flour)
Tenkte å prøve denne oppskriften, men har ikke fått tak i kikertmel. Er det et annet mel som kan fungere tror du?
Du kan bruke spelt eller hvete. Glutenfritt alternativ er Jytte arv, men bruk litt mindre mengde.
Tusen takk for raskt svar!😊
Da prøver jeg Jyttemel👍
Så flott. Tror ca. 70 g vil være passe.
Gi meg gjerne tilbakemelding om hvordan resultatet blir 🙂
Lykke til, håper det smaker.
Det gikk veldig bra med Jyttemel👍
Fiskegratengen ble god! Jeg har også laget sausen som hvit saus med karri, minus bakepulver. Kunne nok redusert litt på melet da, for den ble litt tykk.
Men supert med et godt utgangspunkt for å lage saus, det synes jeg har vært vanskelig uten gluten og smør. Så tusen takk for flott oppskrift 😊
Så bra at det ble vellykket 👍🏻 Veldig gøy å få positive tilbakemeldinger på oppskriftene mine 😊