Lammefrikassé

Når jeg lager tradisjonsmat pleier jeg å tenke på hvordan mor laget det når jeg var liten. Og så gjør jeg det jeg husker, sjekker kanskje noen oppskrifter på nettet bare for å se at jeg ikke er helt på viddene, og så legger jeg kanskje til litt ingredienser eller krydder, fordi jeg tenker at det må jo bli bra.

Men med å jobbe på denne måten blir jo resultatet ulikt fra gang til gang, og noen ganger bedre enn andre ganger. Så i helga bestemte jeg meg for å notere hva jeg gjorde. Og jammen meg ble det veldig vellykka akkurat denne gangen.

Da er det på sin plass å legge ut oppskriften, sånn at i alle fall jeg finner tilbake til den neste gang jeg skal lage lammefrikassé.

Ingredienser
1 kg lam (lårskiver eller fårikålkjøtt)
2 fedd hvitløk
1 liten bit fersk ingefær (ca 15 g)
Avskjær av sellerirot
1 ss timian
1 ss einebær
Litt salt

150 g sellerirot
3 gulrøtter
300 g kålrabi
Litt salt

75 g melkefritt smør/margarin
75 g sikta spelt / lyst glutenfritt mel
5 dl kjøttkraft
5 dl grønnsakkraft
Litt salt og pepper
Evt. litt eddik

1 vårløk

Ha lammekjøttet, hvitløk, ingefær, avskjær av sellerirot, timian og einebær i en gryte. Fyll med vann så det dekker alle ingrediensene. Kok opp og la småkoke under lokk i ca. 2 timer.

Når kjøttet har kokt en stund skjærer du sellerirot, gulrøtter og kålrabi i små biter og koker de i en annen gryte. Det skal koke til grønnsakene er møre.

Sil av kokevannet til både kjøttet og grønnsakene. Kokevannet / krafta skal brukes i sausen. Rens kjøttet og del det opp i passelige biter.

Smelt smør/margarin i en gryte. Bland inn mel når smøret er smeltet. Spe så med kraft litt og litt. Vent til det koker før du rører, så slipper du å røre som en gal for å ikke få klumper i sausen. La sausen koke noen minutter. Smak til sausen med salt, pepper og evt. litt eddik.

Ha kjøttet og grønnsakene over i sausen og la det koke et par minutter. Like før servering har du i hakket vårløk og rører rundt.

Serveres med kokte poteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *