I går feiret vi mine foreldres 55 års bryllupsdag! I den varmen vi har hatt i det siste har det ikke fristet så mye å bake. Selv om det ble litt kjøligere i går måtte det bli en frisk og sommerlig kake. Valget falt på ostekake med sitron. I stedet for å lage geletopping på kaka, valgte jeg denne gangen å heller lage bjørnebær sirup til å ha over kaka ved servering – det ble veldig vellykket.


Kombinasjonen av sitron og bjørnebær, samt krydder ble så godt som jeg håpet. Det blir IKKE siste gangen jeg lager denne. Den ene søsteren min gav kaka 10 av 10 poeng. Jeg er ganske så stolt av den tilbakemeldingen.
Denne oppskriften passer til en form med 15-17 cm i diameter. Skal du lage kaken i vanlig kakeform anbefaler jeg å doble oppskriften til bunn.
Ingredienser bunn
2 dl havregryn
1 ts kanel
1 ts gurkemeie
1/2 ts kardemomme
3 ss kokosblomstsukker
100 g smeltet melkefritt smør
Ingredienser ostemasse
Skall av 1 sitron
Saft av 1 1/2 sitron (ca. 1 dl)
2 ss honning
3 gelatinplater
1 1/2 dl Gryr til matlagning (fløteerstatning)
75 g Oatly påMackan (vegansk smøreost)
Ingredienser bjørnebærsirup
250 g bjørnebær
3/4 dl mørk agavesirup (eller annen sirup/honning)
3 stjerneanis
Ha alle de tørre ingrediensene til bunnen i en foodprosessor. Smelt det melkefrie smøret og ha det over i foodprosessoren. Kjør det sammen til en løs deig. Sett en kakering på et fat og fordel massen og klem den litt sammen. Sett bunnen i kjøleskapet mens du lager ostemassen.
Rasp sest av sitronen og klem ut jusen. Legg gelatinplatene i vann. Ha sitron juicen over i en gryte og varm opp. Når sitron juicen koker tar du gryta av plata, klemmer ut vannet fra gelatinen og rører den inn. La blandingen stå til avkjøling mens du pisker Gryr. Ha oppi kremosten og sitronskall og pisk litt til. Rør ut honningen i sitron og gelatin blandingen. Hell blandingen i tynn stråle over i Gryr og osteblandingen mens du pisker.
Ha den ferdige ostemassen over i kakeringen på fatet og sett det tilbake i kjøleskapet fram til servering (minst 3 timer).
Ha alle ingrediensene til bjørnebær sirupen i en gryte. Kok opp, og la koke i ca. 15 minutter. Sil det, og klem bærmassen gjennom silen for å få med mest mulig bær, men slippe å få med frø og krydder. Avkjøles.
Tips!
Trenger du at kaken skal være vegansk bytter du ut honningen med agavesirup eller annen søtning. Gelatin byttes ut med agar agar. Bruk 1 1/2 ts agar agar, bland agar agar i kald sitron juice, kok opp og la koke i et par minutter.
For at kaka skal være glutenfri, velg glutenfrie havregryn og en annen kremost enn jeg har brukt. Oatly sine produkter er laget med vanlig havre, de har veldig lavt gluteninnhold, men er ikke helt glutenfrie.
Tusen takk for at du deler. Alltid kjekt å ha oppskrifter til anledninger hvor det finnes folk med forskjellige utfordringer.