Pølsegrateng uten egg

Grateng er skikkelig kosemat. Og nå på høsten smaker det herlig med pølsegrateng mens regnet pisker på vinduene.

Jeg har slitt litt med å få sausen riktig til grateng. Egentlig så skal man jo ha egg i sausen, for å få den luftig. Her erstatter jeg egget med bakepulver. Det fungerer kjempefint, men sausen bør være ganske tykk i utgangspunktet.

Jeg har prøvd flere ganger, med ulike typer mel, men også ulike mengder mel. Resultatene har vært like blandet som mine forsøk. I denne oppskriften bruker jeg kikertmel. Det er naturlig glutenfritt og rikt på proteiner, men jeg har fått inntrykk av at det ikke er så vanlig å bruke. Om du vil prøve finner du det i glutenfrihyllene i butikker med godt utvalg.

Prøver du med en annen type mel kan jeg ikke garantere like bra resultat. Jeg skal teste ut med andre typer meg selv etter hvert, og vil da oppdatere oppskriften.

Ingredienser
150 g pasta du tåler
1 brokkoli
1/2 blomkål
4 pølser

100 g melkefri margarin
100 g kikertmel
7 dl plantemelk
1 ts muskat
1/2 ts pepper
1 ts salt
2 ts bakepulver

Ost du tåler til topping

Kok pastaen etter instruksene på pakken og hell av vannet. Del opp brokkoli og blomkål i små bunter og pølsene i biter. Bland pasta, brokkoli, blomkål og pølser i en ildfast form.

Lag sausen ved å smelte margarinen i en gryte og røre inn kikertmelet. Spe med litt og litt plantemelk. La melken bli varm før du begynner å røre – så slipper du at sausen blir klumpete. Når all melken er rørt inn blander du inn krydderet. Til slutt rører du inn bakepulveret.

Når du rører bakepulveret inn i sausen, vokser den og blir luftig.

Hell sausen over de andre ingrediensene i de ildfaste formen. Strø over litt ost.

Stekes på 200 grader i ca. 20 minutter.

2 thoughts on “Pølsegrateng uten egg

    1. Hei. Jeg kjøper kikertmel på Coop Mega, det står i allergihyllene. Vet at det også selges i butikker med utenlandsk mat. Fåes sikkert også i andre dagligvarebutikker med godt utvalg, evt helsekost.
      Plantemelken jeg bruker er Koko unsweetened. Basert på kokos, men smaker ikke kokos. Absolutt den beste plantemelka jeg har funnet, den oppfører seg som vanlig melk. Den kan kjøpes i alle Coop butikker.
      Mvh Gro

Legg igjen en kommentar til Anne Grethe Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *