Langtidshevet ciabatta med spelt

Som dere sikkert allerede har skjønt er vi glad i nybakt brødmat til frokost/lunsj i helgene. For noen uker siden la jeg ut oppskriften på glutenfrie ciabatta, men som med det meste her i huset lages to varianter. Ikke fordi vi ikke vil spise det samme, men fordi en person har glutenintoleranse, og jeg har intoleranse mot mais og boghvete som det er mye av i de fleste glutenfrie melblandinger.

I oppskriften står det 600 g sikta spelt, men ofte bytter jeg ut litt av melet (ca. 100 g) med sammalt spelt, eller emmer. Det er alltid greit å få lurt inn litt fullkornsmel, og så gir det litt mer smak.

Ciabatta er sprø utenpå, og mye inni. Vi serverer ofte med chili aioli, salat, kylling, bacon og tomat – som en club sandwich, men bare fantasien setter grenser for hva man kan ha på.

Ciabatta egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.

Ingredienser
600 g sikta spelt
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
5 dl romtemperert vann

Ha alle ingrediensene i en bakebolle og rør det kjapt sammen til en klissete, men jevn deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og la den stå på benken til neste morgen (minst 12 timer).

Neste morgen hvelves deigen over på et melet bakebord. Bruk godt med mel. Klem/dra deigen ut til et rektangel. Brett 1/3 av deigen over midten, gjør så det samme på andre siden. Du får da en pølse. Del pølsen i ca. 10 biter som du setter på bakepapirkledd bakebrett. La heve i ca. 45 minutter.

Stekes på 225 grader i 15-20 minutter. Avkjøles på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *