Gulrotkake uten egg og melk

Jeg tror egentlig ikke at jeg har spist gulrotkake så mange ganger, men jeg har alltid likt det. Myk og saftig kake med smak av krydder, med frisk kremostglasur. Det smaker helt magisk.

Kokossukker i min variant gir en mørk karamellsmak sammen med krydderet, og siden kaken blir mørk av kokossukkeret kamuflerer det at jeg bruker fullkornmel. At jeg bruker fullkornmel gjør nok at kaka blir litt mer kompakt enn den hadde trengt å være, men jeg syns det smaker bedre. Vil du heller bake med sikta/lyst mel er det selvfølgelig også mulig.

Jeg har bakt den både med sammalt spelt og emmer, og med glutenfri havre og teff. Og begge versjonene har høstet komplimenter.

Og du, kaka er bare enda bedre dagen etterpå. Så denne kan du med god samvittighet lage dagen før den skal serveres.

Ingredienser kake
150 g emmermel / glutenfritt havremel
150 g sammalt spelt / teff
200 g kokossukker
1 ss kanel
1 ss kardemomme
1 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
1,5 dl vann
1,5 dl rapsolje
1 ts eplesider eddik
200 g gulrot

Ingredienser ostekrem
300 g Oatly / Violife kremost
75 g melkefritt smør
75 g bringebærhonning/agavesirup
1 ts vaniljeekstrakt
Skall av 1 økologisk sitron

Skrell og riv gulrot med fint rivjern, og sett til side. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bland sammen de våte ingrediensene i et desilitermål og hell de over de tørre ingrediensene. Visp sammen med håndvisp til en klumpfri røre. Bland inn gulrot. Hell røren over i liten rund kakeform, eller liten langpanne.

Stekes midt i ovnen på 175 grader. Ca. 45 minutter for rund kake og ca. 35-40 minutter for liten langpanne.

La kaken avkjøle før du lager ostekremen.

Ostekremen lages ved at alle ingrediensene piskes godt sammen til du har en jevn luftig krem. Rund kake deles i to med et lag ostekrem mellom delen og på toppen. Langpannekake får ostekrem bare på toppen.

Obs!
For glutenfri variant bruk glutenfri havre og teff eller annet glutenfritt mel. Du kan for eksempel bytte ut teff med Schar brødmiks om du ikke har teff. Og husk at du må bruke glutenfri kremost, derfor kan du ikke bruke Oatly.

Tips!
Kaken er vegansk, men for at ostekremen også skal være vegansk må du bruke agavesirup eller lønnesirup i stedet for honning.

4 thoughts on “Gulrotkake uten egg og melk

  1. Hei!
    Skal lage ei kake til jobb som må være uten gluten, egg og melk, og det er jo denne. Samtidig skal den være DIA vennlig, sidan vi har nokon med kostregulert DIA som òg bør kunne ete den. Snakka med den eine diabetikaren om hen kunne ete ting med kokossukker i, og det gjekk bra. MEN, problemet er at eg TRUDDE eg hadde det i skuffa mi🙈, men so har eg ikkje det!!! Kaka må lagast i morgon, og butikkane her har ikkje kokossukker. Kan det erstattast med noko anna? Har du andre forslag?

    1. Hei!
      Du kan bruke Sukrin Gold i stedet for kokossukker, det er kanskje lettere å få tak i.

Legg igjen en kommentar til grokristoffersen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *