Jovisst kan vi spise risgrøt, selv om vi ikke tåler melk. Det går helt fint å lage grøt med plantemelk. Men ikke alle plantemelkene oppfører seg likt, derfor har jeg valgt å spesifisere hvilken jeg bruker. «Koko dairy free usøtet» er den som oppfører seg mest likt vanlig melk, av de jeg kan bruke. Den koster litt mer enn de andre, men det er verd det – i alle fall til julegrøten.
Jeg har også i Gryr matfløyel for å få en god og kremet konsistens, og mer metthetsfølelse. I tillegg bruker jeg konsekvent fullkorn grøtris. Ikke bare fordi den er mer næringsrik og mettende, men også fordi jeg syns den smaker bedre.
Ingredienser
2 dl grøtris (fullkorn)
4 dl vann
1 ts salt
10 dl koko dairy free usøtet
3 dl Gryr matfløyel
Koko opp vann og tilsett salt og ris. La risen koke på svak varme til vannet er neste kokt inn (ca. 15 min). Spe med plantemelk og kok opp. La grøten koke på svak varme under lokk til grøten er passe tykke (ca. 75 min). Rør av og til. Mot slutten av koketiden tilsettes 3 dl Gryr matfløyel. La koke til riktig konsistens.
Du kan også velge å koke grøten i ovnen. Gjør som ovenfor fram til du har spedd med plantemelk. Kok opp, og sett så gryten i ovnen på 125 grader i 2 timer (ved lavere temperatur kan den stå enda lenger). Den skal da ha blitt tykk. Ha så i Gryr matfløyel og kok litt på komfyren til passe konsistens.