Januar kan være våt, vindfull og kald, og da varmer det godt med smakfulle og varme ovnsretter. Det er ikke så ofte jeg lager shepherd’s pie, men du verden så godt det smakte denne gangen. Oppskriften blir flikka litt på hver gang, og denne gangen oppgraderte jeg til å bruke hjemmelaget potetmos – litt mer arbeid, men absolutt verd strevet.
Ingredienser til kjøttsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
2 stilker stangselleri
400 g kjøttdeig
2 ss tomatpurè
1 ts oregano
1/2 ts spisskummen
2 dl kjøttkraft/buljong
2 ss kokosaminos
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Olje til steiking
Ingredienser til potetmos
3 store eller 5 små poteter
35 g melkefritt smør
Ca. 1 dl Gryr matfløyel
1/2 ts salt
Tørket eller frisk gressløk
50 g revet ost som tåles
Skrell, del opp og kok potetene.
Finhakk løk og hvitløk, gulrot og stangselleri. Steik kjøttdeigen i en panne med litt olje. Tilsett løk og hvitløk å la det surre til løken blir blank. Tilsett så gulrøtter og stangselleri og la surre et par minutter til. Ha så i tomatpurè, oregano og spisskummen, rør det godt inn før du tilsetter kjøttkraft/buljong og kokosaminos. La putre i panna 5-10 minutter, smaksett med salt og pepper.
Mens kjøttsausen putrer i panna lager du potetmosen. Hell av vannet fra de ferdigkokte potetene. Ha opp melkefritt smør og most potetene med potetmoser. Bland inn Gryr matfløyel til passe konsistens. Tilsett salt og gressløk.
Tøm kjøttsausen over i en ildfast form, fordel potetmosen over som et lokk. Dryss ost på toppen.
Stekes på 200 grader i ca. 15-20 minutter.
TIPS!
Viss du ikke vil lage hjemmelaget potetmos kan du bruke 1 pakke kjøpt.
Kokosaminos kan erstattes med soyasaus/glutenfri soyasaus.